Efectuarea calibrării dinamice a sistemelor ADAS – sfaturi Delphi [VIDEO]

Calibrarea sistemelor avansate de asistență a conducătorului auto (Advanced Driver Assistance Systems – ADAS) poate necesita echipamente de specialitate și un ochi de expert pentru a asigura că procesul este realizat în mod corect. 

Există trei metode de calibrare: statică, dinamică și o combinație a acestora. Acest lucru depinde de producător. Atunci când se efectuează o calibrare dinamică, senzorii ADAS colectează date în timp ce vehiculul este în mișcare.

Calibrările ADAS precise sunt esențiale pentru siguranța vehiculului și a traficului. În clipul video de mai jos, expertul Delphi ne arată procesul acestei operațiuni și ne oferă câteva sfaturi utile legate de:

  • Care este viteza necesară pentru calibrare exactă
  • Cum se calibrează corect camerele și radarele
  • Ce informații sunt incluse în raportul de calibrare


Ce este calibrarea dinamică?

În timpul calibrării dinamice, senzorii colectează date în timp ce mașina este în mișcare, acest lucru fiind util pentru ajustarea sistemelor automate, cum ar fi avertizarea de părăsire a benzii și detectarea unghiurilor moarte (blind-spot detection), pentru a asigura funcționarea corectă a acestora.

Care este diferența dintre calibrarea dinamică și calibrarea statică?

Așa cum am spus, în timpul calibrării dinamice, vehiculul se deplasează pentru ca datele relevante provenite de la camere și senzori să fie colectate în condiții de trafic. În timpul calibrării statice, vehiculul rămâne nemișcat.

Cu ce viteză trebuie să se deplaseze vehiculul pentru calibrare dinamică?

Așa cum se menționează în video, vehiculul ar trebui să atingă o viteză de 70 km/h pentru efectuarea majorității verificărilor. Totuși, calibrarea la viteze diferite, mai mari sau mai mici, poate fi efectuată pentru a asigura că sistemele ADAS sunt calibrate cât mai bine posibil.

Ce sunt sistemele ADAS?

Sistemele avansate de asistență a conducătorului auto (Advanced Driver Assistance Systems – ADAS) se referă la sistemele electronice care oferă asistență în timpul condusului și parcării, cum ar fi senzori și camere. Exemple de sisteme ADAS sunt detectarea unghiurilor moarte, adaptive cruise control și avertizarea de părăsire a benzii.