Menținerea sistemului de aer condiționat al mașinii în deplină stare de funcționare - sfaturi de specialitate de la NRF

Vara este perioada în care sistemul de aer condiționat al mașinii funcționează cel mai mult, iar orice defecțiuni și ineficiențe devin extrem de supărătoare. Mai mult, în cazul unei defecțiuni, va trebui să așteptăm mult timp pentru un loc într-un atelier specializat. Experții NRF ne amintesc de pașii simpli care vor garanta funcționarea fără probleme a aerului condiționat în cea mai călduroasă perioadă a anului.

Activitățile de verificare includ verificarea funcționării corecte a sistemului, a tuturor funcțiilor și setărilor acestuia, evaluarea performanței și a capacității de răspuns. În plus, merită să evaluați vizual starea componentelor individuale ale sistemului care ar putea fi deteriorate:

- condensatorul - este de obicei montat chiar in spatele barei de protectie fata a vehiculului, astfel incat poate fi usor deteriorat. În plus, praful și alți impurități se acumulează în fagurii condensatorului, ceea ce duce la reducerea performanței în timp.

Foto 1 Contaminare a fuliei compresorului sugerând o scurgere de ulei.

Fotografie 2 Contaminarea și deteriorarea condensatorului

 

- Cureaua de transmisie - acordați atenție cavităților vizibile din canelurile curelei, uzării marginilor acesteia și gradului de tensionare. Un alt simptom de uzură este scârțâitul curelei în timpul funcționării. Verificati si întinzătorul. Uzura inegală a curelei cauzată de o rolă slăbită sau o rolă de ghidaj blocată nu numai că vor scurta durata de viață a curelei, dar pot cauza și o defecțiune bruscă.

- Compresorul - căutați semne de posibile scurgeri sau scurgeri de ulei.

- Conductele de A/C, conexiunile electrice și alte componente - căutați semne vizibile de scurgere sau deteriorare, precum și semne de coroziune.

Dacă nu sunt detectate anomalii, merită și efectuarea unui test de funcționare. Vă permite să evaluați cu ușurință eficiența reală a sistemului de aer condiționat, deoarece nu este neobișnuit ca deteriorarea eficienței sistemului să se extindă lent, în timp, și să nu fie sesizată de utilizatorii vehiculului.

Testul în sine este limitat la câțiva pași simpli:

1. parcați mașina la umbră
2. deschide toate ușile și geamurile
3. porniți motorul și mențineți turația la 1500-2000 rpm
4. porniți aerul condiționat, setați temperatura la minim și setați viteza maximă a ventilatorului de habitacblu
5. porniți modul de recirculare aer
6. setați gurile de ventilație spre față și lăsați deschise numai gurile de aer din mijloc
7. după aproximativ 5 minute, măsurați temperatura aerului la gurile de ventilație din centrul tabloului de bord


Citirea temperaturii cu un sistem care funcționează corect ar trebui să se potrivească aproximativ cu valorile din tabelul de mai jos:

Tabelul 1 Valorile temperaturii aerului de alimentare în raport cu temperatura exterioară

Experții NRF recomandă o verificare vizuală și funcțională a sistemului de aer condiționat cel puțin o dată pe an. Filtrul de habitaclu al vehiculului trebuie schimbat cu aceeași frecvență. Merită să vă echipați cu un filtru de cărbune activ - oferă o protecție mai bună împotriva prafului și au un efect benefic asupra eliminării mirosurilor neplăcute.

Foto 3 Filtru de habitaclu contaminat

 

Activitățile de mai sus nu necesită cunoștințe sau abilități de specialitate. În schimb, vă vor permite să detectați posibile defecte înainte ca acestea să ducă la o defecțiune gravă. De exemplu, o fulie de compresor deteriorată poate fi adesea înlocuită cu una nouă și se poate evita înlocuirea costisitoare a compresorului în sine.

NRF are o gamă de peste 300 de piese mici diferite, dedicate sistemelor de aer condiționat, de la fuliile menționate mai sus până la ambreiajele compresorului, bobine, supape de expansiune, senzori de presiune până la valve de presiune.

IMPORTANT: NRF recomandă ca orice intervenție mecanică la sistemul A/C al unui vehicul legată de repararea sau înlocuirea componentelor acestuia să fie efectuată doar de personal calificaț, și in ateliere specializate.

 Servisarea sistemului de aer condiționat necesită utilizarea de echipamente dedicate și personal calificat. În plus față de verificările descrise mai devreme, cantitatea reală de agent frigorific din sistem ar trebui verificată în timpul service-ului, deoarece la unele vehicule aerul condiționat poate părea să funcționeze normal chiar și cu doar 50% din agentul frigorific prezent. Acest lucru este deosebit de important nu numai din punctul de vedere al performanței de răcire.

Graficul 1 Distribuția procentuală a prezenței uleiului în sistemul de aer condiționat

Agentul frigorific este de asemenea responsabil și pentru circulația uleiului în sistem. După cum se arată ilustrativ în diagramă, doar aproximativ jumătate din volumul de ulei se află în compresor. Restul uleiului este distribuit în alte componente și circulă împreună cu agentul frigorific lichid, ca un amestec omogen, în timp ce îndeplinește diverse funcții, cum ar fi asigurarea protecției împotriva coroziunii. În consecință, pierderea/reducerea agentului frigorific din system, înseamnă și pierderea debitului de ulei și poate duce la uzura premature a pieselor și chiar la defecțiuni grave.

NRF recomandă utilizarea numai a uleiurilor de cea mai înaltă calitate concepute pentru sistemele de aer condiționat auto. Compresoarele noastre sunt pre-umplute cu ulei premium pentru a asigura o funcționare ireprosabilă. Portofoliul companiei NRF include peste 1.000 de compresoare pentru toate tipurile de vehicule.

Un alt punct în efectuarea service-ului de aer condiționat este verificarea stării filtrului uscător și înlocuirea acestuia, dacă este necesar. Umiditatea din interiorul sistemului este cel mai mare inamic al acestuia. Provoacă coroziune, afectează negativ proprietățile de lubrifiere ale uleiului, degradează performanța și pot reprezenta cauza unei defecțiuni. În cazuri extreme, apa poate îngheța în supapa de expansiune, cauzând blocarea fluxului de agent frigorific și ulei.

Vaccum-ul generat în sistem în timpul servisarii, nu numai că verifică etanșeitatea acestuia, dar permite și evacuarea apei reziduale. Deși înlocuirea filtrului uscator poate părea un cost inutil, mai ales că majoritatea filtrelor sunt parte integrantă a condensatorului, acest lucru se poate dovedi a fi doar o mică parte din valoarea unei reparații în cazul unei defecțiuni grave. Cu alte cuvinte, este o economie aparentă.

 Deoarece uscătoarele sunt extrem de sensibile la modul în care sunt transportate și depozitate din cauza posibilității de a pătrunde umezeala în interiorul lor și de a le satura prematur, NRF a dezvoltat propriile standarde de sigilare în acest sens. Acestea se aplică atât condensatoarelor, pentru care NRF oferă în prezent peste 900 referinţe, uscatoarelor, cu încă 280 de referinţe, cât și compresoarelor menționate anterior.

La sfârșitul procesului de producție, piesele A/C sensibile la umiditate sunt supuse vidului și apoi umplute cu gaz inert (azot sau heliu). Desigilarea unei astfel de componente are loc doar înainte de a fi instalată, în atelier. Aceasta este însoțită de un șuierat caracteristic.

Având în vedere cele de mai sus, experții NRF recomandă ca o revizie completă de system de aer condiționat să fie efectuată nu mai puțin de o dată la 2 ani. În plus, nu uitați să utilizați aerul condiționat în vehicul indiferent de sezon și condițiile meteorologice. Acest lucru va evita situația neplăcută atunci când sistemul, care a stagnat de câteva luni mai reci, odată cu creșterea temperaturii este brusc forțat să funcționeze la sarcină maximă și eficiență maximă.

În plus, neplăcerile minore și primele simptome ale unor defecte iminente pot fi surprinse chiar înainte de perioada în care aerul condiționat este cel mai necesar.

și eliminate în avans.

Sperăm că sfaturile pe care le-am oferit vă vor fi de folos. Un set de verificări de bază reprezintă cea mai bună modalitate de a verifica starea sistemului de aer condiționat din vehiculul dvs.,

iar service-ul efectuat în mod corespunzător și regulat garantează o funcționare îndelungată și fără probleme. Merită să acordați atenția cuvenită și, dacă sunt detectate defecte, mizați pe piese de schimb de renume.

Mulțumim pentru încredere.

Echipa NRF de experți în sisteme de aer condiționat.